Hoppa till sidans innehåll

Vad är en kontroll hur stämplar man?

 

Kontrollerna som orienteraren söker sig fram till utgörs av olika typer av terrängföremål, exempelvis stigförgreningar, stenar, höjder, sankmarker med mera. Dessa markeras på kartan med en ring och i terrängen som regel av orangevita nylonskärmar.

 

Kontrollskärm

 

Det här är en traditionell kontrollskärm. Storleken är cirka 30x30 cm och materialet som regel nylon.

Ange alt-text här.


 

 

Stämpling sker på elektronisk väg


"Stämpla vid kontrollen" är ett utryck som förknippas med orientering. I själva verket handlar det om att någon form av registrering ska ske för att ha bevis för att löparen passerat kontrollpunkten.

Från början var kontrollerna ofta bemannade och man fick en skriven signatur på att man passerat. Därefter följde en lång period med stämpling i form av en penna med stämpeldyna, vilket också ligger till grund för begreppet "stämpla".

I slutet av 1960-talet slog stiftklämman igenom och var det allenarådande fram till mitten av 1990-talet. Då kom den elektroniska registreringen på allvar in i bilden och sedan millennieskiftet är det i praktiken alltid elektronisk stämpling som gäller på tävlingar, och som regel även på klubbträningsarrangemang.

Sportident

Ange alt-text här.

Sportident är det elektroniska system som dominerar på svenska tävlingar. Bilden oven visar en löparbricka. Denna fästs på fingret. Vid kontrollpunkten i skogen finns en basenhet (bilden nedan) där man sticker in pinnen och får en registrering på att man passerat.

Ange alt-text här.

Emit

Ange alt-text här.

Emit var det första elektroniska stämplingssystem som godkändes i Sverige i mitten på 1990-talet. I dag används det på ett mindre antal tävlingar, men används flitigt i både Norge och Finland. Löparbrickan (ovan) är utformad som en "pusselbit" och passas in i basenheten (nedan) vid registreringen.

Ange alt-text här.


Kontaktpersoner:

Göran Hellgren
motionärer, vuxna nybörjare
08-6472010
This is a mailto link

Göran Hillgren 
junior,senior, elit
0705429992  
This is a mailto link

 

 

Snabblänkar:

 

 

Postadress:
OK Södertörn - Orientering
Box 148
12323 Farsta

Besöksadress:
Farstanäsets Friluftsgård Orienterarvägen 10
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@oksodert...

Se all info

 

 


Sponsorhuset

Om sponsorshuset 


 


Hitta ut Farsta


 Stockholm trail


Stockholm CIty Cup - Sprintorientering


OK Södertörn ingår i 25-manna föreningen.