Hoppa till sidans innehåll

Tävla i orientering


Vad är en kontroll hur stämplar man?

 

Kontrollerna som orienteraren söker sig fram till utgörs av olika typer av terrängföremål, exempelvis stigförgreningar, stenar, höjder, sankmarker med mera. Dessa markeras på kartan med en ring och i terrängen som regel av orangevita nylonskärmar.

 

Kontrollskärm

 

Det här är en traditionell kontrollskärm. Storleken är cirka 30x30 cm och materialet som regel nylon.

Ange alt-text här.


 

 

Stämpling sker på elektronisk väg


"Stämpla vid kontrollen" är ett utryck som förknippas med orientering. I själva verket handlar det om att någon form av registrering ska ske för att ha bevis för att löparen passerat kontrollpunkten.

Från början var kontrollerna ofta bemannade och man fick en skriven signatur på att man passerat. Därefter följde en lång period med stämpling i form av en penna med stämpeldyna, vilket också ligger till grund för begreppet "stämpla".

I slutet av 1960-talet slog stiftklämman igenom och var det allenarådande fram till mitten av 1990-talet. Då kom den elektroniska registreringen på allvar in i bilden och sedan millennieskiftet är det i praktiken alltid elektronisk stämpling som gäller på tävlingar, och som regel även på klubbträningsarrangemang.

Sportident

Ange alt-text här.

Sportident är det elektroniska system som dominerar på svenska tävlingar. Bilden oven visar en löparbricka. Denna fästs på fingret. Vid kontrollpunkten i skogen finns en basenhet (bilden nedan) där man sticker in pinnen och får en registrering på att man passerat.

Ange alt-text här.

Emit

Ange alt-text här.

Emit var det första elektroniska stämplingssystem som godkändes i Sverige i mitten på 1990-talet. I dag används det på ett mindre antal tävlingar, men används flitigt i både Norge och Finland. Löparbrickan (ovan) är utformad som en "pusselbit" och passas in i basenheten (nedan) vid registreringen.

Ange alt-text här.


Visa svar


Dölj svar


Vad är en U-klass?

Det finns fyra olika U-klasser, U1, U2, U3 och U4. De har grön, vit, gul respektive orange svårighetsgrad. U-klasserna är öppna för alla barn och ungdomar upp till och med 16 år. Dessa klasser är ett komplement till de åldersindelade klasserna för barn och ungdomar. I alla U-klasser finns det möjlighet för föräldrar och ledare att skugga den tävlande som känner sig osäker. Det är också tillåtet att ge den tävlande instruktion under tävlingen. Det är inte tillåtet för "skuggan" att ta över och hjälpa till med att lösa orienteringsproblemet. Det är också möjligt för två eller flera tävlande att springa tillsammans med samma starttid. U-klasserna ska ge nya orienterande barn och ungdomar en möjlighet att oavsett ålder kunna börja tävla i orientering på en orienteringsbana som motsvarar den tävlandes kunskap.

 

Källa: SOFTVisa svar


Dölj svar


Hur är klassindelningen, svårigheterna och banlängderna.

Klasser, svårighetsgrad och banlängd


Klassindelningen på orienteringstävlingar är ordnad efter ålder, kunskapsnivå och fysisk kapacitet. Sammanställningen nedan visar hur åldersindelningen ser ut, vilka olika klasser som finns inom respektive ålderskategori, preliminära banlängder, samt vilken kunskapsnivå man bör klara för respektive klass.

Kunskapsnivåerna symboliseras av färger som anger vilka tekniska orienteringskunskaper som fordras. Via länkarna i marginalen kan du söka dig fram till förklaringar och kartskisser som visar vad färgerna står för.

Tävlingsklasser, färger, svårighetsgrad, banlängd

 

 

Källa: www.orientering.se

Visa svar


Dölj svar


Kontaktpersoner:

Göran Hellgren
motionärer, vuxna nybörjare
08-6472010
This is a mailto link

Göran Hillgren 
junior,senior, elit
0705429992  
This is a mailto link

 

 

Snabblänkar:

 

 

Postadress:
OK Södertörn - Orientering
Box 148
12323 Farsta

Besöksadress:
Farstanäsets Friluftsgård Orienterarvägen 10
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@oksodert...

Se all info

 

 


Sponsorhuset

Om sponsorshuset 


 


Hitta ut Farsta


 Stockholm trail


Stockholm CIty Cup - Sprintorientering


OK Södertörn ingår i 25-manna föreningen.