Hoppa till sidans innehåll

Vad behöver jag för kompass och hur använde man den ?

Kompassen ger rätt kurs


Kompassen är ett ovärderligt hjälpmedel för orienteraren. Det är ett instrument som ger rätt väderstreck, och som därigenom hjälper till att orientera kartan i rätt riktning.

Dessutom kan man med hjälp av kompassen ta ut riktningen till en bestämd punkt och därigenom få den exakta kursen man ska följa för att hamna rätt. Läs mer om det längre ner.

Silva Sweden AB, som varit en samarbetspartner till Svenska Orienteringsförbundet ända sedan företagets start på 1930-talet, dominerar världsmarknaden stort när det gäller tävlingskompasser för orienterare. Här nedan finns tre olika Silva-modeller.

Så här tar du ut kompassriktningen

 

1.  Lägg kompasslinjalen (sidan på kompassen) så att den går från den punkt där du befinner dig till den punkt du vill komma till.

 

2. Håll kvar kompassen i det läge du lagt den enligt punkt 1. Vrid kompasshuset så att linjerna i botten på kompasshuset blir parallella med meridianerna på kartan. (Meridianerna är de tunna, svarta linjer som löper från norr till söder på kartan).

 

 

3. Håll kompassen framför dig. Vrid kroppen till dess att kompassnålen (den röda nålen i kompasshuset) sammanfaller med linjerna i botten på kompasshuset, som bilden visar. Nu följer du den kurs som riktningspilen på kompassen visar (se bilden).

Handledskompass

En handkompass av traditionellt utseende. Kompasser av den här typen är den man oftast stöter på som nybörjare. Fortfarande är den också flitigt använd bland aktiva orienterare.

Tumkompass

På 1980-talet introducerades tumkompassen på allvar och är idag, framförallt hos yngre orienterare, den mest använda i tävlingssammanhang. Den finns i olika modeller.

 

Spectra-kompassen

Ange alt-text här.

 

Källa: www.orientering.se

Kontaktpersoner:

Göran Hellgren
motionärer, vuxna nybörjare
08-6472010
This is a mailto link

Göran Hillgren 
junior,senior, elit
0705429992  
This is a mailto link

 

 

Snabblänkar:

 

 

Postadress:
OK Södertörn - Orientering
Box 148
12323 Farsta

Besöksadress:
Farstanäsets Friluftsgård Orienterarvägen 10
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@oksodert...

Se all info

 

 


Sponsorhuset

Om sponsorshuset 


 


Hitta ut Farsta


 Stockholm trail


Stockholm CIty Cup - Sprintorientering


OK Södertörn ingår i 25-manna föreningen.