Hoppa till sidans innehåll

Om Orientering


På orientering.se hittar du mycket bra information så som 

 

 

 

 

 

 

 

Orientering för vem

Jag är nyfiken på orientering men vill gärna veta mer om vad det är för någon idrott.

Orientering bedrivs av alla ålderskategorier. På en vanlig tävlingsplats samsas deltagare i allt från inskolningsklasser för 7-8-åringar, till de äldsta veteranklasserna. Det är inte ovanligt med deltagare i 85-årsklassen.

På O-Ringen, världens största orienteringstävling, som pågår i fem tävlingsdagar och arrangeras någonstans i Sverige under juli varje år, finns det som regel till och med en 90-årsklass.

En vanlig orienteringstävling innehåller cirka 50 klasser. Dessa betecknas med ett H i början för herrklasser och ett D i början för damklasser. Därefter följer åldersklassen. På ungdoms- och juniorsidan anges äldsta ålder för respektive klass och för löpare från 35 år och uppåt lägsta tillåtna ålder som får tävla i klassen.

Elitklasser arrangeras för herr- och damseniorer, samt både äldre (19-20 år) och yngre (17-18 år) juniorer.

För ungdomar finns det utvecklingsklasser, medan det för juniorer och äldre finns både motions- och nybörjarklasser. Dessutom finns det alltid ett antal öppna klasser av varierande svårighetsgrad och längd, där alla kan delta, oavsett ålder och kön.

Banlängden varierar naturligtvis i förhållande till ålder. Även den tekniska svårighetsnivån varierar mellan klasserna.

 

Källa: SOFT

Visa svar


Dölj svar


Träna orientering

Vad tränar vi ?

Vi tränar hela kroppen och även knoppen. För yngre barn sker detta i huvudsak genom lek.

För de äldre har vi mer teknikinriktad träning där vi övar på olika tekniska moment. Varje träning har ett syfte och  mål.

 

Läs mer om hur vi tränar på våra sidor om vår ungdomsverksamhet och tränings och tävlingsverksamhet.

Visa svar


Dölj svar


Efter träningen?

På torsdagar finns dusch och bastu i klubbstugan. Efter träningen erbjuds en enklare måltid och smörgås eller fika i klubbstugan. Det kostar ca 40-45kr för mat. Det är ett utmärkt tillfälle att träffa sina klubbkamrater och byta några ord. 

Visa svar


Dölj svar


Tävla i orientering

Vad är en kontroll hur stämplar man?

 

Kontrollerna som orienteraren söker sig fram till utgörs av olika typer av terrängföremål, exempelvis stigförgreningar, stenar, höjder, sankmarker med mera. Dessa markeras på kartan med en ring och i terrängen som regel av orangevita nylonskärmar.

 

Kontrollskärm

 

Det här är en traditionell kontrollskärm. Storleken är cirka 30x30 cm och materialet som regel nylon.

Ange alt-text här.


 

 

Stämpling sker på elektronisk väg


"Stämpla vid kontrollen" är ett utryck som förknippas med orientering. I själva verket handlar det om att någon form av registrering ska ske för att ha bevis för att löparen passerat kontrollpunkten.

Från början var kontrollerna ofta bemannade och man fick en skriven signatur på att man passerat. Därefter följde en lång period med stämpling i form av en penna med stämpeldyna, vilket också ligger till grund för begreppet "stämpla".

I slutet av 1960-talet slog stiftklämman igenom och var det allenarådande fram till mitten av 1990-talet. Då kom den elektroniska registreringen på allvar in i bilden och sedan millennieskiftet är det i praktiken alltid elektronisk stämpling som gäller på tävlingar, och som regel även på klubbträningsarrangemang.

Sportident

Ange alt-text här.

Sportident är det elektroniska system som dominerar på svenska tävlingar. Bilden oven visar en löparbricka. Denna fästs på fingret. Vid kontrollpunkten i skogen finns en basenhet (bilden nedan) där man sticker in pinnen och får en registrering på att man passerat.

Ange alt-text här.

Emit

Ange alt-text här.

Emit var det första elektroniska stämplingssystem som godkändes i Sverige i mitten på 1990-talet. I dag används det på ett mindre antal tävlingar, men används flitigt i både Norge och Finland. Löparbrickan (ovan) är utformad som en "pusselbit" och passas in i basenheten (nedan) vid registreringen.

Ange alt-text här.


Visa svar


Dölj svar


Vad är en U-klass?

Det finns fyra olika U-klasser, U1, U2, U3 och U4. De har grön, vit, gul respektive orange svårighetsgrad. U-klasserna är öppna för alla barn och ungdomar upp till och med 16 år. Dessa klasser är ett komplement till de åldersindelade klasserna för barn och ungdomar. I alla U-klasser finns det möjlighet för föräldrar och ledare att skugga den tävlande som känner sig osäker. Det är också tillåtet att ge den tävlande instruktion under tävlingen. Det är inte tillåtet för "skuggan" att ta över och hjälpa till med att lösa orienteringsproblemet. Det är också möjligt för två eller flera tävlande att springa tillsammans med samma starttid. U-klasserna ska ge nya orienterande barn och ungdomar en möjlighet att oavsett ålder kunna börja tävla i orientering på en orienteringsbana som motsvarar den tävlandes kunskap.

 

Källa: SOFTVisa svar


Dölj svar


Hur är klassindelningen, svårigheterna och banlängderna.

Klasser, svårighetsgrad och banlängd


Klassindelningen på orienteringstävlingar är ordnad efter ålder, kunskapsnivå och fysisk kapacitet. Sammanställningen nedan visar hur åldersindelningen ser ut, vilka olika klasser som finns inom respektive ålderskategori, preliminära banlängder, samt vilken kunskapsnivå man bör klara för respektive klass.

Kunskapsnivåerna symboliseras av färger som anger vilka tekniska orienteringskunskaper som fordras. Via länkarna i marginalen kan du söka dig fram till förklaringar och kartskisser som visar vad färgerna står för.

Tävlingsklasser, färger, svårighetsgrad, banlängd

 

 

Källa: www.orientering.se

Visa svar


Dölj svar


Kartan

Vilka karttecken finns, hur ser de ut och vad betyder de ?

Karttecken


Här nedan listas de vanligaste karttecken med betydelser som finns med i den internationella kartnormen.

Ladda ner en fullständig förteckning som PDF-fil.

källa: www.orientering.se

Visa svar


Dölj svar


Vad är en orienteringskarta

Kartan grunden för sporten


Kartan är orienterarens bästa hjälpmedel. Kartan är en grundförutsättning för att kunna bedriva sporten.

I allehanda situationer kommer vi i kontakt med kartor, eller skisser, av olika slag och kvalitet. Den moderna orienteringskartan är en mycket noggrann avbild av terrängen. Kartan, som produceras i fem färger, redovisar detaljer som stenar och gropar, om de når upp till någorlunda storlek.

Basskalan för en orienteringskarta är idag 1:15.000, men många väljer att producera kartor endast i skalan 1:10.000.

I tävlingssammanhang används skalan 1:15.000 på klassisk distans för åldrarna 15-35 år, medan övriga som regel har skalan 1:10.000. På medeldistans tävlar alla åldersklasser på skalan 1:10.000.

Kartor med ytterligare uppförstorad skala används vid sprinttävlingar och som lärkartor. Då används kartor där skalan vanligen är 1:5.000, men även än mer uppförstorade skalor.

Från början utövades orienteringssporten på kartor i skala 1:100.000, men kartskalan har förstorats upp efter hand. Beslutet om att gå över till 1:15.000 som basskala togs 1977.

Läs mer om tävlingskartans historia.

 

Tävlingskarta

Ange alt-text här.

Här är en modern orienteringskarta med delar av en påtryckt orienteringsbana, med startpunkten (triangel), kontrollringar och målet (dubbelringen).

 

Källa: www.orientering.se

Visa svar


Dölj svar


Utrustning

Vilken utrustning behöver man?

Stabila skor, gärna orienteringsskor med dobbar. Joggingskor går också bra i början . Fotbollsskor för grus brukar med fördel kunna användas till orientering, om man inte vill köpa särskilda orienteringsskor.  Underställ som leder fukt från kroppen, ev extra tröja, om det är kallt, ytterst en vindtät träningsoverall.  Ev en tunn mössa och fingervantar.  Kompass (om du har, annars får du låna).

Visa svar


Dölj svar


Vad behöver jag för kompass och hur använde man den ?

Kompassen ger rätt kurs


Kompassen är ett ovärderligt hjälpmedel för orienteraren. Det är ett instrument som ger rätt väderstreck, och som därigenom hjälper till att orientera kartan i rätt riktning.

Dessutom kan man med hjälp av kompassen ta ut riktningen till en bestämd punkt och därigenom få den exakta kursen man ska följa för att hamna rätt. Läs mer om det längre ner.

Silva Sweden AB, som varit en samarbetspartner till Svenska Orienteringsförbundet ända sedan företagets start på 1930-talet, dominerar världsmarknaden stort när det gäller tävlingskompasser för orienterare. Här nedan finns tre olika Silva-modeller.

Så här tar du ut kompassriktningen

 

1.  Lägg kompasslinjalen (sidan på kompassen) så att den går från den punkt där du befinner dig till den punkt du vill komma till.

 

2. Håll kvar kompassen i det läge du lagt den enligt punkt 1. Vrid kompasshuset så att linjerna i botten på kompasshuset blir parallella med meridianerna på kartan. (Meridianerna är de tunna, svarta linjer som löper från norr till söder på kartan).

 

 

3. Håll kompassen framför dig. Vrid kroppen till dess att kompassnålen (den röda nålen i kompasshuset) sammanfaller med linjerna i botten på kompasshuset, som bilden visar. Nu följer du den kurs som riktningspilen på kompassen visar (se bilden).

Handledskompass

En handkompass av traditionellt utseende. Kompasser av den här typen är den man oftast stöter på som nybörjare. Fortfarande är den också flitigt använd bland aktiva orienterare.

Tumkompass

På 1980-talet introducerades tumkompassen på allvar och är idag, framförallt hos yngre orienterare, den mest använda i tävlingssammanhang. Den finns i olika modeller.

 

Spectra-kompassen

Ange alt-text här.

 

Källa: www.orientering.se

Visa svar


Dölj svar


Varför orientering

Är orientering något för dig, kolla vad våra medlemmar tycker


 

Orientering är en...

• spännande tävlingsidrott för barn och vuxna i alla åldrar

• rolig motionsform med många fina naturupplevelser

• tuff sport där du får kämpa med både hjärta och hjärna

 

Orientering är något för dig som älskar

• utmaningar

• att kämpa och ta i

• problemlösning

• att vara ute och röra på dig

 

Vad är det bästa med orientering?

 

Ange alt-text här.

 

Jesper, snart 42

Problemlösning!

 

 

 

William 14

Häftigt!
Bra kompisar

Ange alt-text här. Pia 42 Hela familjen kan vara med tillsammans..

 

 

 

 

Carro 24

Bra träning och roliga resor.

Ange alt-text här.

Ulf 73

Hålla sig frisk samt resa med likasinnade över hela världen.

 

 

Johan, ständigt 25

Otroligt utmanande.

Gillar att tävla och kämpa.

 

Sofia 9

Alla kompisar och
att man får vara ute

 

Visa svar


Dölj svar


Kontaktpersoner:

Göran Hellgren
motionärer, vuxna nybörjare
08-6472010
This is a mailto link

Göran Hillgren 
junior,senior, elit
0705429992  
This is a mailto link

 

 

Snabblänkar:

 

 

Postadress:
OK Södertörn - Orientering
Box 148
12323 Farsta

Besöksadress:
Farstanäsets Friluftsgård Orienterarvägen 10
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@oksodert...

Se all info

 

 


Sponsorhuset

Om sponsorshuset 


 


Hitta ut Farsta


 Stockholm trail


Stockholm CIty Cup - Sprintorientering


OK Södertörn ingår i 25-manna föreningen.